Editoriaal

door Rhoddy Petit.

Beste lezers van Lambi, onze webnieuwsbrief over Haïti, het is gebeurd.

Onze redactie besliste om te stoppen met de 3-maandelijkse uitgave van onze digitale informatiebrief over Haïti. Daarmee komt een einde aan een vrij uniek en langlopend initiatief. Het begon in 1984, enkele deelnemers aan in 1982 en 1983 door Broederlijk Delen georganiseerde inleefreizen, wilden Vlaanderen informeren rond de ontwikkelingen in Haïti vanuit het standpunt van de mensen. Ayiti Nouvèl was een blad in A5 formaat met ambachtelijk getypte en gekopieerde tekst. In 2000 bundelden toenmalig Protos, nu Join for Water (Werkgroep Basisprojecten Haïti werkte al samen met Protos), Hart voor Haïti en Ayiti Nouvèl de krachten en brachten gedurende 10 jaar samen een aantrekkelijk hard copy tijdschrift in A4 formaat uitsluitend over Haïti: Lambi. Vanaf 2011 werd om financiële redenen geschakeld naar de huidige webnieuwsbrief.

De webnieuwsbrief werd nu nog naar ongeveer 180 adressen verstuurd. Tijdens de periode 2000 tot 2010 ging het aantal abonnementen tot 750. De laatste 8 nieuwsbrieven (2022-2023) werden door 36,6 tot 44,4% ontvangers geopend en tussen 11,6 tot 21,2% lezers klikten door naar de website om minstens één bijdrage te lezen. Goede percentages zeggen de vakmensen, maar het komt nu neer op pakweg 25 mensen die effectief nog één of meerdere van onze bijdragen per nummer lezen.

Onze bezorgdheid rond de situatie in Haïti en ons solidariteitsgevoel zijn zeker niet afgenomen met de jaren. De banden of de connecties verslappen wel wat met de jaren die verstrijken zonder Haïti te bezoeken. Het recentste bezoek van één van onze redacteurs dateert al van ruim 12 jaar terug. Onze Haïti-bronnen verliezen vlees en bloed en vooral onze ploeg verloor 3 medeschrijvers de laatste paar jaar. Je las ongetwijfeld hoe Greet van drijvende kracht nu met beperkingen kampt en de rouwberichten van René en Guy. De Vlaamse aanwezigheid is in Haïti fel verminderd en heeft de interesse voor Haïti ook hier versmald. Een positieve evolutie is wel dat er veel bronnen bestaan over Haïti en vooral dat de vertaalsoftware steeds beter wordt. Voor ons is dit een geruststelling, we laten wellicht heel weinig mensen in de steek. Wie nieuws opzoekt over Haïti vindt het en kan het indien nodig vertalen. De links naar onze bronnen staan op onze website. https://vlaams-haiti-overleg.be/wordpress/links/

Met dit laatste nummer brengen we gewoontegetrouw het actueel van Bart en vertaalden we een reeks artikels waarin een aantal prominente Haïtianen hun licht laten schijnen over de situatie. De geschiedenis van Haïti was steeds een stokpaardje van Paul en in dit nummer heeft hij het over de ‘Slag van Vertières’, 18 november 1803. Heel recent namen we in Wachtebeke afscheid van Pè Remon De Caluwé, we brengen hem een laatste eer.
Ook Koen Bogaert blijft zich verwonderen waarom die andere Franse revolutie in 1794 in Haïti ontstaan, bij ons nadrukkelijk wordt dood gezwegen, zo ook opnieuw in de recente film Napoleon en schreef daarover in De Standaard https://www.standaard.be/cnt/dmf20231210_96488803.

De veerkracht van zoveel Haïtiaanse vrouwen en mannen, waarvan we er een aantal kennen en die aan de weg naar democratie en rechtvaardigheid blijven timmeren, zij zijn onze mooiste herinneringen aan het vrijwilligerswerk dat we jullie afgelopen decennia offreerden voor hen en hun volk!

Bedankt voor jullie interesse, trouw en bemoediging doorheen de jaren, ook bij de verschillende georganiseerde Haïti-evenementen. Hou Haïti in jullie hart en blijf dit moedig volk, zo hardvochtig verdrukt door eigen elite en internationale gemeenschap, zeker steunen.

Tot ziens hier of daar en hopend op een kentering in deze ons inziens steeds onhoudbaarder wordende toestand (hoe lang zeggen we dit al?) voor de Haïtiaanse mensen!

Rhoddy Petit

Actueel

Auteur: Bart Van Malderen, februari 2024.

Velen hopen dat de situatie in Haïti gaat verbeteren, maar de trieste realiteit is dat er in 2023 een toename was van het aantal moorden, ontvoeringen en verkrachtingen. Er komt maar geen einde aan de neerwaartse spiraal van geweld. Politie en politici zijn niet in staat om het tij te keren. De internationale gemeenschap aarzelt om maatregelen te nemen.

Meer lezen

Bon Vwayaj Pè Remon

Auteur: Rhoddy Petit

Beste familie en vrienden van Pè Remon. Namens het Vlaams Haïti Overleg en de redactieploeg van Lambi willen we bij dit afscheid van Pè Remon, pater scheutist gedurende 29 jaar in Haïti, onze dank uitspreken voor zijn medewerking aan ons driemaandelijks tijdschrift Lambi. Meer dan tien jaar lang leverde hij kopij voor de rubriek ‘Verhaal’.

Meer lezen

Een SOS voor Haïti

Door econoom, schrijver Leslie Péan Ingediend bij AlterPresse op 5 februari 2024. Vertaling Rhoddy Petit.

Angst is van kant gewisseld. Paniek maakte zich meester van Port-au-Prince. De strop snoert steeds dichter rond de nek van Ariel Henry, die er de afgelopen drie jaar geen genoegen mee nam Haïti te reduceren tot een jungle-staat, zonder enige wettigheid of legitimiteit, zonder gekozen uitvoerende macht, zonder parlement, zonder rechterlijke macht. De crisis heeft zich gespreid en de de facto regering van Ariel Henry is in de hoek gedreven. De spanning loopt op en binnenkort zullen er waarschijnlijk overal tekorten ontstaan. Industriëlen en kooplieden dreigen failliet te gaan.

Meer lezen

De veiligheidscrisis in Haïti is, volgens journaliste Michèle Montas een beleidscrisis

P-au-P., 19 december 2023 [ AlterPresse] Door Marie Farah Fortuné vertaald door Rhoddy Petit

In een interview met het platform AlterPresse/AlterRadio zegt journaliste Michèle Montas, voormalig woordvoerder van de secretaris generaal van de VN, dat een Multinationale Security Support Mission (MMAS) niet in staat is de situatie in Haïti, dat momenteel een ernstige veiligheidscrisis doormaakt, te veranderen.

Meer lezen

Haïti-2024: De ultieme uitdaging, de chaos koste wat kost beteugelen

Door Sauveur Pierre ÉTIENNE. Ingediend bij AlterPresse op 28 december 2023. Vertaling Rhoddy Petit.

In “Après Vertières. Haïti, épopée d’une nation” analyseren Jean-Claude Bruffaerts en Jean-Marie Théodat de veldslag die het sluitstuk vormde van de Haïtiaanse Onafhankelijkheidsoorlog, èn meteen ook de uiteenlopende verslagen erover.

Meer lezen

Vertières, Haïti, 18 november 1803

Jean-Claude Bruffaerts et Jean-Marie Théodat, Après Vertières. Haïti, épopée d’une nation, Langres, Hémisphères et Maisonneuve Larose, 2023. Bewerking en vertaling Paul De Wolf.

In “Après Vertières. Haïti, épopée d’une nation” analyseren Jean-Claude Bruffaerts en Jean-Marie Théodat de veldslag die het sluitstuk vormde van de Haïtiaanse Onafhankelijkheidsoorlog, èn meteen ook de uiteenlopende verslagen erover.

Meer lezen
Email Marketing Powered by MailPoet